Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba po bengalsku (Indie)

         
ocena: 4/5 głosów: 1

W miseczce wymieszac kurkumę i sól, obsypać nimi dokładnie kawałki ryby. Na

Ryba po bengalsku (Indie)

Składniki:

Ryba po bengalsku (Indie)

 

  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli
  • 1 kg filetów rybnych pokrojonych na kawałki
  • 6 łyżek oleju kukurydzianego
  • 4 zielone chili
  • łyżeczka świeżego posiekanego imbiru
  • łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 2 pomidory, drobno posiekane
  • 6 łyżek oleju z gorczycy
  • 450 ml wody
  • świeże listki kolendry, posiekane, do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ryba po bengalsku (Indie)
W miseczce wymieszac kurkumę i sól, obsypać nimi dokładnie kawałki ryby. Na patelni rozgrzać olej, smażyc rybe, aż nabierze jasnobrązowej barwy. Wyjąć rybę z patelni i odstawić.
Włozyc do miksera zieloną chili, imbir, czosnek, cebulę, pomidory oraz olej  z gorczycy i rozdrobnić na  pastę, przełożyc na patelnię i smażyć, aż będzie miała jasnobrązowy kolor. Zdjąć patelnię z ognia, na usmażonej paście delikatnie ułożyć kawałki ryby. Wstawić patelnię ponownie na ogień, wlać wodę i dusic rybę na średnim ogniu, bez przykrycia przez 15-20 minut. Podawać udekorowaną posiekaną kolendrą.

Tagi:

filety rybne