Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobra rybka w sosie - polecam.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1.10 kg filet rybny
  • 5 dag mąka
  • 2 dag maka ziemniaczana
  • 2 dag smalec
  • sól
  • Sos:
  • 5 dag olej
  • 40 dag marchew
  • 15 dag pietruszka
  • 20 dag seler
  • 20 dag cebula
  • 10 dag koncentrat pomidorowy
  • 1 dag cukier
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety rybne opłukać, wy porcjować, posolić, obtoczyć w mące pszennej zmieszaną z ziemniaczaną lub samej pszennej i usmażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paski, dodać bardzo małą ilość gorącej wody, ziele angielskie, liście laurowe, sól i ugotować.
Do wywaru dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować. Sos powinien być gęsty.
Rybę ułożyć w płaskim naczyniu, obłożyć sosem greckim i wstawić do gorącego piekarnika, zapiec.