Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taką rybę podajemy na ciepło lub na zimno, smakuje przepysznie.

Ryba po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg ryb (mintaj, panga, dorsz),
  • 175g bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • olej do smażenia,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 2 cebule,
  • 250ml wody,
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • 10 łyżek oleju,
  • pieprz,

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy ją solą i pieprzem z obu stron. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim rybę, a następnie obtaczamy ją w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Selera, marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i szklimy cebulę. Następnie dodajemy pozostały olej, dodajemy starte warzywa, smażymy 2-3 minuty, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut, tzn. do miękkości. Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny. W naczyniu układamy warstwami ryby i masę warzywną. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Całość odstawiamy do przegryzienia, najlepiej na całą noc. Rybę podajemy na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego ;)
Ryba po grecku
Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim rybę, a następnie obtaczamy ją w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.
Ryba po grecku
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i szklimy cebulę
Ryba po grecku
Następnie dodajemy pozostały olej, dodajemy starte warzywa, smażymy 2-3 minuty, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut
Ryba po grecku
Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty.