joanna.72

joanna.72

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Ryba po grecku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 2250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dane typowo wigilijne jednak ja robie je kilka razy w kroku . Polecam mój przepis .

Ryba po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • olej só pieprz
  • filety z dorsza
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Marchewkę ścieramy na tartcę razem z pietruszką i selerem .Cebule kroimy w kostkę i następnie podsmażamy ją na oliwie do momentu aż się zeszkli . Następnie dodajemy marchewkę i dusimy ją pod przykryciem około 10 minut . Kiedy marchewka poddusi się dodajemy pietruszkę i selera i dusimy wszystko do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie . Kiedy wszystko jest gotowe dodajemy musztardę sól pieprz i inne przyprawy . Nasz farsz jest gotowy . Pozostawiamy go do ostygnięcia . Filet z ryby kroimy na kawałki 5 cm na 10 cm . Następnie panierujemy kawałki w jajku i bułce i smażymy rybe na oleju . Na gotową rybę nakładamy farsz i pozostawiamy na kilka godzin . Rybę po grecku jemy na zimno .
Ryba po grecku
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tartki . Tak działamy też z pietruszką i selerem .
Ryba po grecku
Cebule podsmażamy na oleju wraz z marchewką i dusimy pod przykryciem .
Ryba po grecku
Rybę dzielimy na kawałki i panierujemy w jajku i bułce
Ryba po grecku
Dorsza smażymy na oleju . Około 5 min z każdej strony na średnim ogniu .