bii2121

bii2121

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie w sam raz na Wigilię

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 pora
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 kostek filetów rybnych (np. mintaj jest odpowiedni)
  • olej
  • szklanka bulionu
  • cynamon
  • ostra papryka w proszku
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Marchew, pietruszkę, porę, seler zetrzeć na grubej tartce. Pokroić cebulę, zalać oliwą i smażyć na złoty kolor dokładając 3 lub 4 łyżki musztardy. Dodać 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, doprawić szczyptą cynamonu, wrzucić liść laurowy, pieprz, paprykę. Do podsmażonego dodajemy szklankę bulionu. Rybę obtoczoną w mące podsmażyć a oleju i włożyć do usmażonych warzyw.