Ryba po grecku 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna ale pyszna rybka

Ryba po grecku 9

Składniki:

Ryba po grecku 9

 

 

  • Na sos:
  • 30 dag marchewki
  • 20 dag selera
  • 20 dag pietruszki
  • 40 dag cebuli
  • 12 łyżek oleju
  • 12 łyżek koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • ok 1l wody
  • cukier,sól pieprz, papryka słodka, cytryna - doprawic do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku 9
Ryby filetujemy, myjemy, obieramy z ości. Moczymy pół godziny w mleku. Kroimy na średnie części, kawałki skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor, na gorącym oleju. Warzywa szatkujemy na grubej tarce razem z cebulą. Wkładamy je do garnka, na rozgrzany tłuszcz, zasmażamy, podlewamy wodą na około 2 cm, solimy. Dusimy, aż się staną miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy go do smaku przyprawami. Układamy warstwy ryb na przemian z warstwami warzywnego sosu. Tak gotową potrawę można podawać na stół bądź schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!