Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Ryba po grecku nie tylko na Wigilię

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie jest to tradycyjna ryba po grecku, ale myślę, że przepis jest ciekawą alternatywą dla wszystkich jej wielbicieli

Ryba po grecku nie tylko na Wigilię

Składniki:

Ryba po grecku nie tylko na Wigilię

 

  • 500g filetów z dorsza,
  • 500 g pieczarek,
  • 4-5 dużych marchewek,
  • 100 g rodzynek
  • 1-2 cebule,
  • masło do duszenia warzyw
  • olej do smażenia ryby
  • 2 jajka,
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku nie tylko na Wigilię
Rybę rozmrażamy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w rozmąconym jajku, potem w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, pieczarki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kostkę, na jednej patelni na maśle dusimy cebulę i marchew, na drugiej dusimy pieczarki, doprawiamy, gdy warzywa będą miękkie, zawartość patelni łączymy (ewentualnie przekładamy do większego garnka), dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę razem dusimy rybę rozdrabniamy (ale nie za bardzo) i dodajemy do garnka z marchewką i grzybami, doprawiamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.