agnieszka7

agnieszka7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Ryba po grecku wg agnieszka7

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba jest fajnym pomysłem na kolację. Podajemy ją do pieczywa.

Ryba po grecku wg agnieszka7

Składniki:

Ryba po grecku wg agnieszka7

 

  • 1/2 kg filetów z dorsza;
  • 2 cebule;
  • 6 marchewek;
  • 1 por;
  • 1 seler;
  • 2 pietruszki;
  • przecier pomidorowy;
  • olej do smażenia;
  • 1 jajko;
  • bułka tarta, sól;
  • pieprz;
  • 1 kostka rosołu warzywnego.

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku wg agnieszka7
Filety posól, popieprz, namocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na oleju do zrumienienia. Przygotuj resztę składników: cebulę pokrój w kostkę, i podsmaż leciutko, dorzuć startą na tarce o dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę oraz pokrojonego pora. Warzywa duś pod przykryciem aż zrobią się miękkie, dodaj wywar z rosołu warzywnego. Na koniec dodaj sporą łyżkę przecieru pomidorowego, dopraw solą i pieprzem. Sos warzywny powinien być gęsty. Na dnie półmiska nałóż warstwę ryby, na nią warstwę sosu, na przemian. Potrawę przykryj i włóż do lodówki.