Sposób przygotowania:
Ryba po grecku wg Nati1.28
Rybkę można w całości ugotować, tak przynajmniej postępuje moja mama, albo ugotować część by zyskać wywar a resztę usmażyć, tak ostatnimi czasy robię ja :) Tu już w wyborze trzeba zdać się na własny gust i smak. Cała reszta pozostaje bez zmian w obu wariantach.
Rybę ugotować w wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, listka laurowego i cebuli. Jeśli decydujemy się na wariant z rybką smażoną , gotujemy tylko część ryby , pozostałe filety przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złocisty kolor na rozgrzanym oleju.
Włoszczyznę utrzeć na tarce na wiórki, cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na margarynie, dodać według uznania trochę soli, trochę cukru, zalać wywarem z ryby. Gotować do miękkości, tak aby było średnio gęste. Dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem i cukrem.
Układamy warstwami , najlepiej w szklanym naczyniu, trochę sosu na dno , rybkę , polewamy naszym warzywnym sosem, ponownie kawałki ryby i na wierzch sos.
Niektórzy ludzie jedzą to danie na ciepło , u mnie w domu jada się schłodzone.
Rybę ugotować w wodzie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, listka laurowego i cebuli. Jeśli decydujemy się na wariant z rybką smażoną , gotujemy tylko część ryby , pozostałe filety przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na złocisty kolor na rozgrzanym oleju.
Włoszczyznę utrzeć na tarce na wiórki, cebulę pokroić w kostkę. Poddusić na margarynie, dodać według uznania trochę soli, trochę cukru, zalać wywarem z ryby. Gotować do miękkości, tak aby było średnio gęste. Dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem i cukrem.
Układamy warstwami , najlepiej w szklanym naczyniu, trochę sosu na dno , rybkę , polewamy naszym warzywnym sosem, ponownie kawałki ryby i na wierzch sos.
Niektórzy ludzie jedzą to danie na ciepło , u mnie w domu jada się schłodzone.