Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ryba po grecku wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna, tradycyjna rybka po grecku.

Ryba po grecku wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku wg Triss

 

  • ok. 5 marchewek
  • ok. 4 pietruszki
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 kg filetu z mintaja
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 1/3 szklanki śmietanki 12%
  • 2 łyżki mąki
  • mąka do panierowania

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku wg Triss
SOS: Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, cebulę w piórka. Na oleju podsmażyć marchew i pietruszkę, gdy lekko zmiękną dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz dodać pomidory z puszki oraz ok. 3/4 szklanki wody, dusić do momentu, gdy marchew i pietruszka będą prawie miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotować sos i doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety rozmrozić, dokładnie odsączyć. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rumiano. Ostudzoną rybę przekładać warstwami do miski, polewając ją ostudzonym sosem i warzywami. Schłodzić.
Ryba po grecku wg Triss
Marchew i pietruszkę pokroić w słupki...
Ryba po grecku wg Triss
Do pietruszki i marchwi dodac wodę, pomidory i dusić.
Ryba po grecku wg Triss
Sos zagęścić mąką i dodać koncentrat pomidorowy.
Ryba po grecku wg Triss
W misce przekładać rybę sosem warzywnym.