mario1108

mario1108

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ryba po nelsońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ja użyłem dorsza w dwóch wersjach ze skórą i bez ,skóra nie przeszkadza ,wybór ryby zależy od państwa, talarki ziemniaków posypałem przyprawą do ziemniaków.

Ryba po nelsońsku

Składniki:

Ryba po nelsońsku

 

  • Ryba 1 kg(dorsz,sandacz)
  • Kurki 30 dkg
  • Ziemniaki 80 dkg
  • Cebula 2 szt.
  • Natka pietruszki
  • Zupa borowikowa w proszku
  • Zupa z kurek w proszku
  • Łyżka mąki
  • Jajko 1 szt
  • Masło klarowane do smażenia ryby
  • Tłuszcz do smażenia cebuli i kurek
  • Cytryna,sól,pieprz,przyprawy w/g smaku
  • Śmietana 400 ml

Sposób przygotowania:

Ryba po nelsońsku
Wyfiletowaną rybę wcześniej przyprawiamy i odstawiamy do lodówki min.1 h użyłem soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu,pieprzu cytrynowego i polałem sokiem z cytryny ,panierujemy mąką i obsmażamy w maśle klarowanym ,ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 minut,obieramy kroimy w talarki,cebulę i kurki kroimy w piórka i smażymy do zeszklenia cebuli w trakcie smażenia przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem ,naczynie do zapiekania natłuszczamy wykładamy ziemniaki -rybę-kurki z cebulą i na wierzch ponownie ziemniaki,zalewamy przygotowanymi zupami wg przepisu na opakowaniu,wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika zapiekamy 30 minut ,dodajemy śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki i jajkiem, posypujemy pieprzem cytrynowym,zapiekamy kolejne 10 minut po wyciągnięciu posypujemy pokrojoną natką pietruszki.Polecam palce lizać,zdjęcie potrawy postaram się dodać po kolejnym przygotowaniu a na pewno będę wracał do niego.pozdrawiam.Bon appetit