Sposób przygotowania:
zapiekanka z rybą
Gotujemy ziemiaki w 500ml wody dorzucając do nich kostkę rosołową i gotujemy aż będą leciutko niedogotowane. Odcedzamy, lecz wodę z gotowania ziemiaków pozostawiamy do przygotowania sosu. Gdy ostygną kroimy je na grube plasterki. 2/3 ziemiaków układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Przygotowujemy sos : Do rondelka wlewamy wodę po gotowaniu ziemiaków. Siekamy koperek, nać selera i pietruszkę ( ewentualnie zioła lub dajemy suszone ), wrzucamy do rondelka. Dodajemy resztę przypraw. Gotujemy ok 10min. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dosolić. Odstawiamy do przestygnięcia. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy do niej marchewkę. Dusimy ok. 5min po czym dorzucamy tam 1 kostkę rosołową 1szk. mleka, posiekaną cebulkę i pora. Dusimy ok. 8min do miękkości. Filety posypujemy przyprawą do ryb, kroimy na miejsze kawałki i układamy na ziemiakach. Następnie naszą śmietanę, jajka i mąkę mieszamy razem, dodajemy do tego trochę sosu, ale ostrożnie by się nie zważyło. Wymieszaną śmietanę powoli, ciogle mieszając wlewamy do sosu. Sosem polewamy teraz rybę na ziemiakach, na to kładziemy warzywka z patelni, układamy na nich resztę ziemiaczków. Całą zapiekankę posypujemy serem żółtym w dowolnej ilości. Pieczemy 30-40min.