KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Ryba po tajsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniała rybka po tajsku.

Ryba po tajsku.

Składniki:

Ryba po tajsku.

 

  • cała dorada lub inna ryba o białym mięsie,
  • 2 ząbki świeżego czosneku,
  • 3 łyżeczki smażony suszony czosnek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mąka pszenica do opruszenia,
  • sos rybny,
  • mała limonka,
  • oliwa do smażenia, ja zawsze wybieram z górnej pułki,

Sposób przygotowania:

Ryba po tajsku.
Rybę patroszymy, dokładnie czyscimy z łusek, myjemy, suszymy i nacinamy z każdej strony w grubą kostkę. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę, ilość tak aby przykryło całą rybę. Drobno posiekany czosmek wcieramy, solimy, pieprzymy, opruszamy rybę mąką i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotową wyciągamy na papier aby obciekła, układamy na talerz skrapiamy sosem rybnym i posypujemy smażonym czosnkiem, na koniec doprawiamy sokiemmz limonki do smaku. Smacznego.

Tagi:

ryba ryby sosy