Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Ryba po włosku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryba w sosie pomidorowym z czerwonym winem, oliwkami i mozarella

Ryba po włosku. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po włosku.

 

  • 3 filety rybne
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 10-20 dkg oliwek
  • 1/2 słoika przecieru pomidorowegooliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kulka mozarelli
  • tymianek
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Ryba po włosku.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić je kilka minut na oliwie i dodać wino czerwone wytrawne. Następnie dodać przecier oraz sól, pieprz, oregano i bazylię, dusić pod przykryciem. Oliwki pokroić i pod koniec dodać do sosu. Formę żaroodporną wysmarować oliwą, ułożyć na niej rybę, lekko posolić i zalać sosem. Wstawić na 190 stopni do piekarnika na ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ułożyć na wierzch plastry mozzarelli i zapiec jeszcze na kilka minut, aby ser się rozpuścił. Podawać z makaronem lub białym świeżym pieczywem.
Ryba po włosku.
cebule oraz czosnek zeszklic na oliwie kilka minut.
Ryba po włosku.
do cebuli wlać czerwone wytrawne wino i podgrzać.
Ryba po włosku.
dodać przecier pomidorowy oraz przyprawic do smaku.
Ryba po włosku.
rybę zalać sosem z oliwkami i zapiec w piekaniku.

Tagi:

filety rybne