Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryba w aromatycznej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ryba marynowana w czosnku, cytrynie i rozmarynie jest smaczna i aromatyczna. Sierpik w takim wydaniu to idealna propozycja na wigilijne danie.

Ryba w aromatycznej marynacie

Składniki:

Ryba w aromatycznej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Ryba w aromatycznej marynacie

ETAP 1:

Ryba w aromatycznej marynacie
Przygotować wszystkie składniki marynaty.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozmaryn drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę.

ETAP 2:

Ryba w aromatycznej marynacie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce.

Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać olej, sos sojowy, miód, imbir i 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać.

ETAP 3:

Ryba w aromatycznej marynacie
Rybę w marynacie pozostawić w chłodnym miejscu.

Umytą rybę osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie natrzeć marynatą, przykryć i odłożyć na pół godziny.

ETAP 4:

Ryba w aromatycznej marynacie
Rybę napełnić nadzieniem i wstawić do piekarnika.

Przed pieczeniem do środka ryby włożyć pokrojoną cebulę, plasterek cytryny i masło.
Następnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.