Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba w chrzanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w

Ryba w chrzanie

Składniki:

Ryba w chrzanie

 

  • 80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)

 

 

 

  • 3 łyżki oleju

 

  • 10 dag chrzanu

 

  • kieliszek białego wytrawnego wina

 

  • łyżeczka masła roślinnego

 

 

  • półtorej łyżeczki mielonego imbiru

 

  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba w chrzanie
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20-25 min. Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty.

Tagi:

filety rybne