Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba w ciescie z mascarpone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna panierka do ryby, polecam.

Ryba w ciescie z mascarpone

Składniki:

Ryba w ciescie z mascarpone

 

  • 3 filety soli lub innej ryby morskiej,
  • ser mascarpone - 2 lekko czubate lyzki,
  • jajo - 1,
  • mleko - lyzka,
  • maka pszenna - czubata lyzka,
  • sól, pieprz ziolowy Prymat,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Ryba w ciescie z mascarpone
Rybe umyc i dokladnie osuszyc, mozna podzielic na mniejsze czesci. Posypac z obu stron sola i pieprzem ziolowym. W miseczce roztrzepac jajo i polaczyc je dokladnie z mascarpone aby nie bylo grudek. Dodac mleko, make i sól, dobrze wymieszac. Panierka ma miec konsystencje gestej smietany, w razie potrzeby dodac wiecej mleka lub maki. Rybe maczac w ciescie i klasc na dobrze rozgrzany tluszcz. Gdy panierka ladnie sie przyrumieni, za pomoca lopatki, przewracamy rybe na druga strone i smazymy do lekkiego zbrazowienia. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem. Bardzo smaczna, delikatna panierka, polecam!

Tagi:

ryba ryby sery ser mak