Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba faszerowana w galarecie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filety razem z czerstwą (nie moczoną) bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać jaja,

Ryba faszerowana w galarecie

Składniki:

Ryba faszerowana w galarecie

 

  • 40 dag płatów rybnych

 

  • czerstwa buta

 

 

  • 2 jaja, jajo ugotowane na twardo

 

  • 2 łyżki zielonego groszku

 

 

 

 

  • kilka gałązek i łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba faszerowana w galarecie
Filety razem z czerstwą (nie moczoną) bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać jaja, natkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy rybnej uformować kule wielkości jaja, włożyć je do wrzącego posolonego wywaru z włoszczyzny i gotować około 25 min. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i wystudzić. Kule ułożyć na półmiskach lub w miseczkach. Każdą porcję przybrać zielonym groszkiem, cząstkami jaja, pomidora i listkami pietruszki. Żelatynę wsypać do niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w dwóch szklankach wywaru z ryby i zagotować. Zdjąć wywar z ognia, ostudzić, zalać rybę, wstawić do lodówki, by galareta stężała.