Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba w glinianym naczyniu

         
ocena: 3/5 głosów: 2

Na patelni rozgrzać olej, smażyc rybę aż będzie lekko brązowa. Przełożyć do

Ryba w glinianym naczyniu

Składniki:

Ryba w glinianym naczyniu

 

  • 370 g pokrojonej na kawałki ryby słodkowodnej
  • 120 g pokrojonej w cienkie plastry polędwicy wieprzowej
  • 10 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 szkl rosołu drobiowego
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 drobno posiekane chili
  • 1 pokrajana cebula
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 pokrojony w plastry pomidor
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba w glinianym naczyniu
Na patelni rozgrzać olej, smażyc rybę aż będzie lekko brązowa. Przełożyć do glinianego naczynia. Podsmażyć polędwicę i dodać do ryby razem z czosnkiem, rosołem, cukrem i chili. Wymieszać. Przykryć i gotowac na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na patelni podsmażyć cebulę do miękkości. Do ryby dodać sos rybny i gotować mieszając. Kiedy ryba i mięso będą miękkie ułożyć na wierzchu cebulę. Przybrać plastrami pomidora.

Tagi:

ryba ryby sosy