Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Ryba w pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Piękna biała rybka panierowana pieczarkami i podana na złocistych pieczarkach. Po prostu pycha, idealna do obiadu :)

Ryba w pieczarkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba w pieczarkach

 

Sposób przygotowania:

Ryba w pieczarkach
Wykonanie: Filety rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć. Jajko rozbić, dodać zgnieciony czosnek, sól, pieprz i przyprawę do ryb. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie rybę włożyć do jajka i moczyć około 15 min. W tym czasie pieczarki płuczemy i obieramy. Dwie sztuki zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z bułką tartą i śmietaną. Rybę wyciągnąć z jaja obtoczyć w mieszance a następnie smażyć na rozgrzanej patelni aż do zarumieniania. Kiedy ryba będzie już usmażona ułożyć na ręczniku kuchennym aby nadmiar tłuszczu wyszedł. Na drugiej patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry wraz z piórkami z cebuli. Rybę podawać na duszonych pieczarkach. Smacznego :)
Ryba w pieczarkach
Etap 1 Filety rybne moczymy w rozbełtanym jajku przez około 15 min.
Ryba w pieczarkach
Etap 2 Pieczarki obieramy i zcieramy na tarku o dużych oczkach
Ryba w pieczarkach
Etap 3 Pieczarki obieramy, siekamy i dusimy na masełku