Sposób przygotowania:
Ryba z pieczarkami na pomidorowo
Warzywa i pieczarki obrać, umyć i osuszyć, Cebule pokroić na piórka, paprykę w kosteczkę, czosnek w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę, pieczarki kroimy w mniejsze lub większe plastry. Rozmrożoną rybę dobrze opłukać zimna woda, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, lub Vegeta, jeśli ktoś woli. Rybę można pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego i na każdy kawałek ułożyć po malutkim kawałeczku masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 5-10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać masło (lub inny pluszcz) i podsmażyć cebule, paprykę i pieczarki z dodatkiem cukru, soli, pieprzu i papryki. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać czosnek, pomidory z kartonika, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Dusić kilka minut, aż pomidory całkowicie rozmiękną i utworzą jednolity sos (można dodać trochę koncentratu pomidorowego do smaku). Zdjąć z ognia, dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku. Sosem z patelni polać rybę z piekarnika i zapiec wszystko przez 10 minut. Przed zapieczeniem, można posypać startym żółtym serem.
elzbieta8960
Natala1210
msewka