Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba z pieczarkami na pomidorowo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie danie z ryba, w sosie pomidorowym, zabielonym serkiem mascarpone.

Ryba z pieczarkami na pomidorowo

Składniki:

Ryba z pieczarkami na pomidorowo

 

  • filety ryby morskiej, rozmrożone - 600g (do 1 kg),
  • cebula - 2 średniej wielkości,
  • pieczarki - 200g,
  • papryka świeża,
  • pomidory z kartonika lub puszki - 400g,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • białe wino - 1/4 szklanki,
  • ser mascarpone - 2 łyżki lub więcej do smaku,
  • masło - 50g,
  • sok z cytryny - do skropienia ryby,
  • ocet balsamiczny lub sok z cytryny do smaku(można pominąć),
  • sól, pieprz,
  • chilli,
  • bazylia lub oregano (można pominąć),
  • mielona kolendra, papryka słodka mielona.

Sposób przygotowania:

Ryba z pieczarkami na pomidorowo
Warzywa i pieczarki obrać, umyć i osuszyć, Cebule pokroić na piórka, paprykę w kosteczkę, czosnek w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę, pieczarki kroimy w mniejsze lub większe plastry. Rozmrożoną rybę dobrze opłukać zimna woda, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, lub Vegeta, jeśli ktoś woli. Rybę można pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego i na każdy kawałek ułożyć po malutkim kawałeczku masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 5-10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać masło (lub inny pluszcz) i podsmażyć cebule, paprykę i pieczarki z dodatkiem cukru, soli, pieprzu i papryki. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać czosnek, pomidory z kartonika, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Dusić kilka minut, aż pomidory całkowicie rozmiękną i utworzą jednolity sos (można dodać trochę koncentratu pomidorowego do smaku). Zdjąć z ognia, dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku. Sosem z patelni polać rybę z piekarnika i zapiec wszystko przez 10 minut. Przed zapieczeniem, można posypać startym żółtym serem.

Tagi:

ryba ryby sery ser