Ryba w sosie imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Usunąć ości, rybę pokroić w cienkie plastry, posolić, pokropić sokiem z cytryny – odstawić na 20 min Rybę obtoczyć w mące zi

Ryba w sosie imbirowym

Składniki:

Ryba w sosie imbirowym

 

  • 40 dag filetów rybnych (najlepiej z białej ryby morskiej, do wyboru: mintaj, dorsz, tilapia)
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka pędów bambusa
  • 1 szklanka kiełków sojowych
  • 1 szklanka papryki
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 1 ½ szklanki oleju do głębokiego smażenia (olej z ziemnych orzechów lub roślinny)
  • Sok z 1 cytryny, sól do smaku

  • Na sos:
  • 1 szklanka bulionu (może być lekki rosół, bulion z kostki lub woda)
  • 2 czubate łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka soli
  • Łyżka cukru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżka octu ryżowego (najlepiej czerwonego)

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie imbirowym
Usunąć ości, rybę pokroić w cienkie plastry, posolić, pokropić sokiem z cytryny – odstawić na 20 min

Rybę obtoczyć w mące ziemniaczanej

Usmażyć w głębokim oleju tak, aby nabrała jasnozłotej barwy

Osączyć z tłuszczu

Pokroić paprykę w słupki, wrzucić do woka (lub patelni), dodać cebulę. Usmażyć na półtwardo

Na odrobinie oleju podsmażyć imbir i czosnek

W międzyczasie wymieszać pozostałe składniki sosu, dodać podsmażony imbir i czosnek. Zagotować

Do sosu dodać rybę, bambus – uprzednio pokrojony w plasterki, kiełki sojowe

Dusić przez chwilę, aż do zagęszczenia się sosu