jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ryba w zalewie octowo-karmelowej

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Niezwykle oryginalny smak rybki:)

Ryba w zalewie octowo-karmelowej

Składniki:

Ryba w zalewie octowo-karmelowej

 

  • RYBA
  • 1 kg ryby (filety z mintaja lub świeży niefiletowany pstrąg)
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

 

  • KARMEL
  • 5 łyżek cukru
  • kilka łyżek wody

 

  • ZALEWA
  • 4 szklanki wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • około 2 łyżki miodu
  • 2-3 cebule

 

Sposób przygotowania:

Ryba w zalewie octowo-karmelowej
Rybę pokroić w małe kawałeczki, przyprawić solą i pieprzem. 2-3 cebule pokroić w krążki, zasypać nią rybę i odstawić na dobę do lodówki. Każdy kawałek ryby obtaczać w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Na dno słoika lub miski ułożyć krążki cebuli, którą obkładana była wcześniej ryba, na nią rybę i tak przekładać warstwa cebuli, ryby. Zrobić zalewę. 4 szklanki wody zagotować z dodatkiem 1 szklanki octu i ziela angielskiego. Kolejno dodać 1/2 szklanki cukru, miód. W międzyczasie zrobić karmel wsypując na rozgrzaną patelnię 5 łyżek cukru i palić go z dodatkiem kilku łyżek wody, aż nabierze złocistego koloru. Następnie do gorącej zalewy dodać gotowy karmel, dobrze wymieszać i nadal gotować na małym ogniu. 2-3 świeże cebule pokroić w krążki, wrzucić do gotującej się zalewy i natychmiast wyłączyć pod nią ogień. Kiedy zalewa ostygnie zalać nią ryby. Ryba w zalewie nabiera smaku dopiero po kilku dobrych godzinach.

Tagi:

pstrąg ryby ryba