cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo wartościowe, choć niezwykle "lekkie" danie obiadowe.

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą

 

  • 350 g filetów rybnych/z dorsza/
  • ok.2 łyżki bułki tartej
  • ok. 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczką przyprawy do ryb
  • ok. 1,5 łyżki oliwy z oliwek /do ryby/
  • 2 nieduże kawałki pora
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek /lub oleju roślinnego/
  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • majonez sojowy:
  • 150 ml oleju roślinnego/sojowy/
  • 80 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 2 szczypty kurkumy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą
-Filety pokroić na niewielkie kawałki, posypać przyprawa do ryby i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej zmieszanej z kaszką kukurydzianą. -Przygotowane filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwa z oliwek i zapiec w piekarniku ok.25 min. w temp.220 st.C. -Dokładnie umyte pory pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie, dodać 3 łyżki wody i poddusić do miękkości. -Dodać ciecierzycę, kurkumę, doprawić do smaku ,wymieszać i chwilkę poddusić. -Upieczoną rybę przełożyć na talerze, dodać przygotowane pory z ciecierzycą. -Wierzch ryby ozdobić kleksem majonezu. Aby przygotować majonez sojowy należy użyć przystawkę miksującą robota wraz z pojemnikiem .Do pojemnika wlać mleko, dodać szczyptę kurkumy i miksując dolewać stopniowo olej i ocet . Miksować do uzyskania gęstego majonezu, doprawić do smaku solą.
Paluszki rybne z porem i ciecierzycą
Przyprawione kawałki ryby panierować i upiec w piekarniku.
Paluszki rybne z porem i ciecierzycą
Pora podsmazyć na oliwie i połączyć z ugotowaną ciecierzycą.
Paluszki rybne z porem i ciecierzycą
Mleko sojowe olej ocet zmiksować do otrzymania gęstego majonezu.