mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba z pomidorami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybka, prosta i bardzo smaczna rybna propozycja :)

Ryba z pomidorami i fetą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba z pomidorami i fetą

 

  • 4 filety z ryb morskich po około 15 dag,
  • puszka pomidorów w zalewie (około 45 dag),
  • 8 cebulek dymek,
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano,
  • pieprz,
  • sól,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba z pomidorami i fetą
Rybę myję, osuszam dokładnie w papierowym ręczniku. Cebulki obieram i kroję w kosteczkę drobną. Do rondelka wkładam pomidory z zalewą, cebulę, dodaję sos z cytryny, rozkruszone zioła i pieprz, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę bez przykrycia aż sok odparuje,doprawiam solą do smaku. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym lekko olejem umieszczam rybne filety, nakładam na nie sos. Piekę całość pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C około 25 minut. Przed podaniem posypuję danie serem feta.
Ryba z pomidorami i fetą
Filety rybne dobrze nacieram przyprawami i kładę do naczynia żaroodpornego
Ryba z pomidorami i fetą
Rybkę z sosem pomidorowym wkładam do nagrzanego piekarnika