Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba z porem w jajeczno-jogurtowej masie

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Proste i szybkie danie. Lubie takie urozmaicenia, zawsze to inny, a zarazem latwy sposob podania ryby na obiad lub kolacje.

Ryba z porem w jajeczno-jogurtowej masie

Składniki:

Ryba z porem w jajeczno-jogurtowej masie

 

  • 2 pory (jasniejsze czesci),
  • 3 filety rybne (podłużne polowki ryby np. mintaja– niestety wagi nie znam),
  • ok. 250 -300ml jogurtu naturalnego,
  • 4-5 jaj,
  • garść startego, żółtego sera (można wiecej),
  • kopiasta lyzka maki,
  • sok z cytryny,
  • pieprz ziolowy, sol, vegeta, cukier (ok.1 lyzka), papryka,
  • maslo lub olej do smazenia.

 

Sposób przygotowania:

Ryba z porem w jajeczno-jogurtowej masie
Roztrzepujemy (np. widelcem) jaja i mieszamy je z jogurtem naturalnym, maka i startym żółtym serem. Do powstałej masy dodajemy przyprawy: sol, papryke, pieprz i te które lubimy np. curry lub inne, ale masa musi mieć lekko słonawy, wyrazisty a zarazem delikatny smak. Rybe pokroic na mniejsze porcje, skropic sokiem z cytryny, odstawic na ok. 15 min, po czym posypac z jednej strony – bardzo delikatnie vegeta (kucharkiem), z dugiej strony sola. Pory pokroic w ok. 0,5 cm prazki, na patelni rozgrzac tluszcz (gdy uzywamy masla, jak tylko się rozpuści, dodajemy pory) wrzucamy pory, które posypujemy delikatnie sola i cukrem, mieszamy i podsmazamy ok. 2-3 minut, po czym robimy w srodku patelni puste kólko, odpychając drewniana lyzka pory na obrzeza patelni i w powstaly okrag (jeśli jest malo tluszczu, to dodajemy i czekamy az się nagrzeje) wkladamy kawalki ryby, które lekko podsmazamy z obu stron do momentu, kiedy pory zmiekna a rybka się obsmaży – kilka minut ok. 4, po czym wszystko delikatnie laczymy, mieszając. Masa jogurtowa zalewamy pory z ryba, można lekko zwiększyć ogien na kuchence, po czym podsmazamy rumieniac najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, identycznie jak ze smazeniem omleta, ale ciasto nam sie nie przewroci jak nalesnik, bo jest zbyt delikatne. Staram się dodawac malo maki, ale jeśli ktos uwaza, ze danie powinno mieć inna konsystencje można oczywiście dodac jej wiecej. Podczas podsmazania pierwszej strony, przekrajam całość na ok 6-8 czesci i kazda z nich przewracam na druga strone. Można dodac tez do ciasta jogurtowego natke pietruszki i czosnek. Podawac z ziemniakami lub pieczywem.