Sposób przygotowania:
Ryba z porem w jajeczno-jogurtowej masie
Roztrzepujemy (np. widelcem) jaja i mieszamy je z jogurtem naturalnym, maka i startym żółtym serem. Do powstałej masy dodajemy przyprawy: sol, papryke, pieprz i te które lubimy np. curry lub inne, ale masa musi mieć lekko słonawy, wyrazisty a zarazem delikatny smak. Rybe pokroic na mniejsze porcje, skropic sokiem z cytryny, odstawic na ok. 15 min, po czym posypac z jednej strony – bardzo delikatnie vegeta (kucharkiem), z dugiej strony sola. Pory pokroic w ok. 0,5 cm prazki, na patelni rozgrzac tluszcz (gdy uzywamy masla, jak tylko się rozpuści, dodajemy pory) wrzucamy pory, które posypujemy delikatnie sola i cukrem, mieszamy i podsmazamy ok. 2-3 minut, po czym robimy w srodku patelni puste kólko, odpychając drewniana lyzka pory na obrzeza patelni i w powstaly okrag (jeśli jest malo tluszczu, to dodajemy i czekamy az się nagrzeje) wkladamy kawalki ryby, które lekko podsmazamy z obu stron do momentu, kiedy pory zmiekna a rybka się obsmaży – kilka minut ok. 4, po czym wszystko delikatnie laczymy, mieszając. Masa jogurtowa zalewamy pory z ryba, można lekko zwiększyć ogien na kuchence, po czym podsmazamy rumieniac najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, identycznie jak ze smazeniem omleta, ale ciasto nam sie nie przewroci jak nalesnik, bo jest zbyt delikatne. Staram się dodawac malo maki, ale jeśli ktos uwaza, ze danie powinno mieć inna konsystencje można oczywiście dodac jej wiecej. Podczas podsmazania pierwszej strony, przekrajam całość na ok 6-8 czesci i kazda z nich przewracam na druga strone. Można dodac tez do ciasta jogurtowego natke pietruszki i czosnek. Podawac z ziemniakami lub pieczywem.
msewka
misia53
Sarenka
fuksja
Doro
kinga
jovi
siwa12345
Jolanta27