Sposób przygotowania:
Ryba z ziemniakami
Opłukać i osuszyć filety, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, odłożyć na kilka minut. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w plasterki. Pokroić w cienkie plasterki ogórki konserwowe. Dokładnie oczyścić i opłukać dymkę, pokroić na niezbyt duże kawałki. Rozgrzać na dużej patelni 4 łyżki oleju, wrzucić pokrojone ziemniaki. Posypać solą i pieprzem, smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Często mieszać w trakcie smażenia, uważając, aby nie przywarły do dna. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać dymkę. Rozgrzać na drugiej patelni resztę oleju. Podsmażyć rybę na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć rybę do ziemniaków, wrzucić ogórki. Ponownie doprawić całość do smaku. Rozgrzać w garnku 2 łyżki tłuszczu, zrobić z mąki zasmażkę. Wlać rosół i mleko, dokładnie wymieszać z musztardą. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, doprawić. Opłukać i osuszyć koperek, drobno posiekać. Wrzucić do gorącego sosu. Polać ziemniaki i rybę sosem bezpośrednio przed podaniem.