agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ryba zapiekana po portugalsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

rybka świetnie smakuje z makarone, ale najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami

Ryba zapiekana po portugalsku

Składniki:

Ryba zapiekana po portugalsku

 

  • mintaj lub jakakolwiek biala ryba ok 1 kg
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • cebula 1 szt
  • por- tylko biała część 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • pomidory w puszcze krojone - 1 szt
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • białe wino 1 szklanka
  • oregano , rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • zielona papryka 1 szt
  • cytryna 1 szt
  • pietruszka 2 łyzki

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana po portugalsku
Białą część pora kroimi w drobne talarki. cebulę siekamyw drobną kotkę. czosnek przeciskamy przez praskę. wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek.
dodajemy pomidory z puszki - powinny być pokrojone- przecier pomidorowy oraz przyprawy. dusimy ok 15 minut.
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
na dno brytwanki lub żaroodpornego naczycia, wlewamy ok 1/3 przygotowanego sosu, układamy na nim rybę , paski papryki, krążki cytryny i polewamy białym winem.
na końcu dodajemy resztę sosu i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
wstawić do rozgrzanego piekarnika , piec ok 25 minut.
Smacznego:)

Tagi:

ryba ryby