Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Ryba zapiekana ze szpinakiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobry pomysł na rybę inaczej ;) Nadaje się w zasadzie każda ryba, jednak z uwagi na ostatnie doniesienia prasowe nie polecam pangi...w ogóle

Ryba zapiekana ze szpinakiem

Składniki:

Ryba zapiekana ze szpinakiem

 

  • Ryba w postaci filetu lub kostek ok pół kg
  • Szpinak mrożony w liściach Hortex (450g) lub inny ;)
  • ser żółty tarty
  • duża śmietana Piątnica 18%
  • czosnek: 3 ząbki
  • przyprawy i zioła: curry, słodka papryka, chili, pieprz ziołowy, sól, oregano, bazylia, estragon
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana ze szpinakiem
Rybę należy rozmrozić, posypać mieszanką sporządzoną z podanych przypraw i ziół i krótko obsmażyć na oleju. Szpinak dusić na patelni z dodatkiem soli, chili, słodkiej papryki, odrobiny tartego sera żółtego i 2-3 łyżek śmietany oraz wyciśniętego czosnku. Resztę śmietany podgrzać w rondelku z dodatkiem słodkiej papryki. W naczynkach do zapiekania układać warstwowo: ryba, szpinak, tarty ser żółty oraz zalać śmietaną. Zapiekać bez przykrycia około 15 minut. Podawać z gotowanym ryżem brązowym lub ćwiartkami ziemniaczków w ziołach (będzie przepis;)), ewentualnie z bagietką.