Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Rybka po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i szybka rybka na Wigilijny stół. Przyrządzana w ten sposób, na słodko, zasmakuje również maluchom.

Rybka po grecku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rybka po grecku

 

  • 3 filety z pangi
  • bułka tarta, 2 jajka, mąka
  • olej do smażenia
  • 4-5 marchewek
  • 1-2 selery
  • 2 pietruszki
  • opakowanie rodzynek
  • sól, pieprz, wegeta
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Rybka po grecku
Filety kroimy w paski lub kwadraty o boku ok. 4 cm, panierujemy i smażymy. Marchew, selera, pietruszkę myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy się podsmażą, podlewamy wodą i dusimy aż zaczną się rozpadać, doprawiamy. Rodzynki zalewamy na kilka minut wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Dodajemy ok. 4 łyżeczki koncentratu, próbujemy, ew. znowu doprawiamy. Zdejmujemy z ognia. W naczyniu układamy kawałki ryby i trochę warzyw z rodzynkami, znowu ryba i warzywa, itd. Smacznego :)
Rybka po grecku
Obieramy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Rybka po grecku
Podsmażamy je a następnie dusimy ok. 20 min
Rybka po grecku
Rybkę można opanierować w kawałkach lub w całości, a następnie pokroić. Mniej panierki to mniej kalorii :)

Tagi:

jajko tarta jajka