luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Rybka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniała rybka w chrupiącej oprawie.

Rybka w cieście

Składniki:

Rybka w cieście

 

  • 500 gram ryby-filet jaki lubimy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pasty z papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju

 

  • Na ciasto:
  • 250 ml. kefiru lub maślanki
  • ok.1 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • trochę soli
  • 1/2 małego proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybka w cieście
Filety z ryby wlozyc do woreczka z folii, wlac olej wymieszany z rozmiazdzonym czosnkiem i pasta z papryki, odlozyc na conajmniej 2 godziny do lodowki. Jajko ubic ze szczypta soli, dodac kefir i make z proszkiem do pieczenia, odstawic na 30 min. Ciasto musi byc geste. Filety rybne wkladac do ciasta i nastepnie smazyc na glebokim tluszczu (tluszcz musi byc srednio- goracy,wtedy rybka bedzie miala piekny, zloty kolor).