Sposób przygotowania:
Rybka z pomidorkiem
Pietruszkę drobno siekamy. Szczyptę chili łączymy z sokiem z jednej cytryny, 1/3 oliwy i połową posiekanej pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Filety oprószamy solą i pieprzem i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Tak doprawioną rybę odstawiamy na 3 godziny. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na kolejnej 1/3 oliwy smażymy obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli zalewamy ją winem i doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli. Mieszamy i całość smażymy jeszcze chwilę i dodajemy płaską łyżeczkę tymianku, kminku i resztę natki. Naczynie żaroodporne smarujemy ostatnią 1/3 oliwy. Wykładamy połowę pomidorów, na nią kładziemy rybę, resztę pomidorów, całość zalewamy wywarem z wina. Górę posypujemy bułką tartą. Pieczmy 20 min w temp. 200C