msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Rybki w occie.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Najlepsza alternatywa dla małych,bardzo ościstych rybek.

Rybki w occie.

Składniki:

Rybki w occie.

 

  • na ok.1/2 kg drobnych ryb (płocie,okonie itp):
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • mąka do oprószenia ryb
  • olej do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Rybki w occie.
Ryby oczyszczone i opłukane skropić sokiem z cytryny.Osuszyć ręcznikiem papierowym.Oprószyć mąką ,posolić i usmażyć na rozgrzanym oleju.Włożyć do słoika o pojemności 1 litra.
Z wody,oleju,octu ,posiekanej cebuli i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalać ryby,dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem.Ostudzić i wstawić do lodówki na ponad tydzień do skruszenia.

Tagi:

ryba ryby