jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Rybki w sosie bolońskim na kwaśno.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Po kilku dniach leżakowania w sosie ości rybek miekną , a rybki przechodzą aromatem sosu.

Rybki w sosie bolońskim na kwaśno.

Składniki:

Rybki w sosie bolońskim na kwaśno.

 

  • 1/2 kg maleńkich filecików śledziowych
  • maka pszenna i kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • mały słoiczek sosu bolońskiego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • kawałek pora do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rybki w sosie bolońskim na kwaśno.
Filety myjemy, suszymy , posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mieszance mąki kukurydzianej i pszennej (1:1) . Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, podlewamy ją octem, dodajemy sos boloński, miód. Doprawiamy odrobiną pieprzu - doprowadzamy do zagotowania. Do półmiska wkładamy rybki, polewamy sosem i tak na zmianę warstwami do wyczepania rybek. Odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce. Dekorujemy przed podaniem krążkami z białej części pora.

Tagi:

sosy mak