kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Rybne kuleczki z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Chrupiące kuleczki z tuńczykiem, danie niedrogie, szybkie i smakuje..zwłaszcza dzieciom

Rybne kuleczki z tuńczyka

Składniki:

Rybne kuleczki z tuńczyka

 

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 25 dag ziemniaków ugotowanych, mogą być pozostałości z obiadu z poprzedniego dnia
  • 1/2 l oleju
  • 1-2 papryczki chili
  • szczypta curry
  • 1/2 cytryny lub limonki
  • 1 jajko
  • 12 dag bułki tartej
  • sól, pieprz, natka pietruszki lub kolendry

Sposób przygotowania:

Rybne kuleczki z tuńczyka
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, tuńczyka odsączyć. Rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oleju, włożyć poszatkowaną cebulkę, pokrojone chilli i curry, smażyć aż cebulka się lekko przyrumieni. Dodać tuńczyka i smażyć razem około 5 min. Następnie dodać ziemniaki, sok z cytryny, sól, pieprz i natkę, dobrze wymieszać. Zciągnąć z ognia. Jajko roztrzepać na talerzu. Z masy lepić nieduże kuleczki, obtaczać w jajku i bułce i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Ponieważ zawierają już ziemniaki dodatkiem powinna być sałata, pomidorowo-ogórkowa salsa, sałatka z oliwkami, pomidorami i ogórkami itp.