eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rybne spagetti Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Spagetti może być różne,nawet rybne.

Rybne spagetti Eli

Składniki:

Rybne spagetti Eli

 

  • 2 filety pangi(może być inna ryba)
  • Marynata:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu chili słodko-ostrego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju kujawskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

 

  • olej do smażenia

 

  • 1 paczka makaronu spagetti

 

  • Sos:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (około 200g)
  • 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • sól,pieprz kayen,maggi
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki maki pszennej

 

  • 15 dkg sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

Rybne spagetti Eli
Umytą rybę osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w sporą kostkę.Składniki marynaty ubić trzepaczką,wlać do ryby,wymieszać i włożyć rybę do lodówki na 3 godziny.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na oleju.Pomidory odsączyć na sitku(zalewę zachować do sosu)i pokroić w kostkę.Do przesmażonej cebuli wlać około 1.5 litra wody,wlać zalewę z pomidorów i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy,przyprawy i chwilę pogotować.Makę rozprowadzić wodą,wlać do sosu,dodać pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę pogotować.Rybę obsmażyć(partiami)na rozgrzanym oleju.
Na talerze wyłożyć makaron w kształcie wieńca.W środek nalać sos.Na sos wyłożyc rybę i posypać makaron potartym serem.Smacznego!