szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

ryż duszony w bulionie z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ryż wegatariański z groszkiem zielonym i marchewką tartą, duszony w bulionie

ryż duszony w bulionie z groszkiem

Składniki:

ryż duszony w bulionie z groszkiem

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki startej na grubych oczkach marchewki
  • 2 łyżki startej na grubych oczkach pietruszki
  • 2 łyżki srobno posiekanego pora
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • tymianek
  • sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

ryż duszony w bulionie z groszkiem
Cebulę obrać i dorbno posiekać. Na patelni roztopić masło. Wrzucić na niepokrojoną cebulę. Podsmażyć. Gdy cebula się zeszkli wsypać ryż i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając aż ryż będzie szklisty. Całość zalać bulionem gorącym i przykryć. Dusić ok. 10 min. Dodajemy starte warzywa, przykryć i dusić znowu . W razie potrzeby dolać jeszcze bulion. Ok. 5 minut przed końcem duszenia wrzucić groszek, i wymieszać. Doprawić do smaku ziołami, kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką. Ryż podawać jako osobne danie wegetariąnskie lub jako dodatek do mięs.

Tagi:

ryż sosy groszek