mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ryż jajeczny z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryż jajeczny z warzywami .

Ryż jajeczny z warzywami

Składniki:

Ryż jajeczny z warzywami

 

  • 3 szkl ryżu
  • 50g małej kukurydzy konserwowej
  • 50g rozmrożonego groszku
  • 200g pieczarek
  • 2 świeże papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Ryż jajeczny z warzywami
Ryż ugotować na miękko, wystudzić. Czosnek obrać, umyć i drobno posiekać. Papryczki oczyścić, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć, przekroić na połówki. Jajka roztrzepać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i chilli, smażyć 3minuty. Dodać pieczarki, groszek i kukurydzę. Smażyć 3minuty ciągle mieszając, dodać sos sojowy, cukier i ryż. Wymieszać. Mieszankę odsunąć na brzegi patelni, na środek wlać jajka, smażyć aż lekko się zetną i połączyć z resztą. Podawać od razu po przygotowaniu.