dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Ryż na mleku z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna propozycja na jesienne śniadanie. Ryż na mleku skondensowanym ale można zrobić i na "zwykłym" ze startą na tarce dynią. Ciepły i wartościowy posiłek na początek dnia, pyszna zamiana owsianki :)

Ryż na mleku z dynią

Składniki:

Ryż na mleku z dynią

ryż

  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • sól
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g świeżej dyni (waga już oczyszczonej)
  • ok. 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z dynią
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, wlać wodę (ok.100 ml), wsypać cukier waniliowy i cynamon. gotować ok. 7 minut (do miękkości) mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać trochę wody.

Do uduszonej dyni dodać ryż, wlać mleko skondensowane, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2-3 minut.

Tagi:

dla dzieci