Sposób przygotowania:
Ryż na mleku z jabłkami i budyniem
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie cząstki. Na dno garnka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłka i smażymy, dość często mieszając. Dodajemy cukier i cynamon. W trakcie duszenia możemy dodać odrobinę wody, by jabłka się nie przypaliły. 2. Ryż gotujemy na sypko: do garnka wlewamy dwa razy tyle płynu, ile objętości ma ryż - 2 woreczki ryżu, czyli niepełne dwie szkl. mleka i wody. Płyn zagotowujemy, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niego ryż. GOtujemy na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, gdy będzie prawie miękki. 3. Do ryżu przerzucamy uprażone jabłka. Dokładnie mieszamy, dolewamy trochę mleka, tak, by masa nie była bardzo gęsta, dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu do czasu, aż ryż zmięknie. 4. W osobnym garnku gotujemy budyn wg przepisu na opakowaniu. 5. Przygotowujemy talerze/miseczki. Na każdym układamy porcję ryżu, który polewamy budyniem. Całość ozdabiamy rodzynkami, posypką oraz kakao.
Netka
kokosek