LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Ryż po indyjsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warto spróbować po zrobieniu wszystko wygląda jak robaki ale jest pyszne

Ryż po indyjsku

Składniki:

Ryż po indyjsku

 

 

  • no i odrobina soli
  • i 500 ml wody

Sposób przygotowania:

Ryż po indyjsku
Ryż i soczewice z dokładnością wypłukać ( najlepiej kilka razy dla pewności )
potem odcedzić i odstawić żeby trochę obeschły
a między czasie możemy już średnio
nagrzać piekarnik
i wstawić ryż i soczewicę na 10 minut ( a ni minuty dłużej trzeba pilnować )
Między czasie możemy obrać cebule i czosnek i pokroić na cienkie plasterki, w tym czosnek zmiażdżyć najlepiej w wyciskaczu .Potem połączyć czosnek z imbirem i chilli i ładnie rozetrzeć

W garnku rozgrzać margarynę wrzucić cebule i usmażyć na złotawy kolor a połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do przybrania .Potem do garnka z cebulą dodać przygotowany czosnek , wsypać cynamon i goździki Włożyć uprażony ryż z soczewicą i wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez co najmniej 5 minut
na średnim ogniu
i dodać 500 ml wody przyprawić lekko solą oraz wsypać gorczycę i również gotować na małym ogniu aż ryż i soczewica będą miękkie i czekamy aż ryż będzie gotowy

potem gotowy ryż przybrać odłożoną usmażoną cebulką i gotowe ;)

Danie bardzo trudne ale zadowolenie jest jak się wszystko uda

Tagi:

ryż soczewica