Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ryż po kubańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

podawać jako osobna potrawę na obiad.

Ryż po kubańsku

Składniki:

Ryż po kubańsku

 

  • szklanka ryżu
  • resztki mięsa pieczonego, gotowanego lub wędliny
  • kilka pieczarek
  • pół puszki zielonego groszku
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Ryż po kubańsku
W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażyć, cebulę, drobno posiekaną i czosnek. Wsypać sypki ryż i smażyć aż będzie szklisty. Pokrojone mięso lub wędliny (mogą być parówki), dodać do ryżu i dusić na małym ogniu. Pieczarki umyć, osaczyć, drobno pokroić, osobno podsmażyć, odcedzić groszek z zalewy
i koncentrat pomidorowy, dodać do potrawy. Na końcu doprawić do smaku solą, papryką ostrą. Wszystko dokładnie wymieszać
i zalać, dwiema szklankami gorącej wody. Gotować tak długo, aż ryż pochłonie wszystka wodę i będzie miękki.