Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryż po kubańsku

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podsmażyć w płaskim rondlu na rozgrzanym oleju (nie rumieniąc) drobno pokrojoną

Ryż po kubańsku

Składniki:

Ryż po kubańsku

 

 

  • resztki mięsa pieczonego, duszonego albo drobiu, ewentualnie wędlin

 

 

  • pól puszki zielonego groszku

 

  • cebula

 

 

  • 4 łyżki oleju

 

  • łyżka koncentratu pomidorowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż po kubańsku
Podsmażyć w płaskim rondlu na rozgrzanym oleju (nie rumieniąc) drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać surowy ryż i smażyć mieszając, aż stanie się szklisty. Dodać pokrojone mięso lub wędliny (mogą być również parówki), podsmażone osobno pieczarki, odcedzony groszek, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę ostrej papryki. Wszystko wymieszać, a następnie zalać dwiema szklankami wrzątku. Gotować na małym ogniu, nie mieszając, do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki (w razie potrzeby dolać trochę wrzątku).