światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ryż rozmaitości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż w połączeniu z warzywami to szybki pomysł na pyszny obiad.

Ryż rozmaitości Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż rozmaitości

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 3-4 pieczarki
  • groszek konserwowy lub mrożony
  • marchewka
  • 3 grzyby mun
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • 2 łyżki oleju
  • kostka rosołowa
  • pół papryki
  • kawałki mrożonego kalafiora (lub innych warzyw)
  • sos sojowy
  • kieliszek czerwonego wina
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Ryż rozmaitości
Na patelnie wlewany olej, lekko podpiekamy pokrojony w ćwiartki czosnek, następnie wsypujemy ryż i wszystko mieszamy. Po upływie 2 minut ryż zalewamy 2 szklankami wody i wrzucamy pokruszoną kostkę rosołową. Od tej pory już nie mieszamy ryżu, tylko czekamy, aż cała woda wyparuje. Po upływie tego czasu znów zalewamy ryż wodą (1,5 szklanki) i czekamy aż woda wyparuje- nie mieszamy. Jeśli ryż jest już miękki podpiekamy go, by nabrał złotego kolory.
W momencie, kiedy zalejemy ryż po raz pierwszy wodą możemy zacząć przygotowywać warzywa. Kroimy pieczarki, grzyby mun (wcześniej podgotowujemy je, by zmiękły i powiększyły swoją objętość) cebulę, paprykę i marchewkę. Podpiekamy na patelni, po czym zalewamy wodą i dodajemy mrożone warzywa oraz groszek. Całość dusimy, dodajemy kieliszek czerwonego wina i przyprawy (zamiast soli używamy sosu sojowego). Nakładamy na talerze przygotowany wcześniej ryż i dodajemy uduszone warzywa wraz z powstałym sosem.
Przepis można także urozmaicić dodając do warzyw kawałki piersi z kurczaka.
Ryż rozmaitości
Dzięki tego, że nie mieszamy ryzu podczas gotowania, nie przywiera do granka i pozwala przypiec się na piękny złoty kolor.
Ryż rozmaitości
Sos nabiera głębokiego smaku dzięki dodaniu czerwonego wina i sosu sojowego.
Ryż rozmaitości
Całość tworzy pyszne i lekkie danie, które polubią wszyscy domownicy.