Sposób przygotowania:
Ryż rozmaitości
Na patelnie wlewany olej, lekko podpiekamy pokrojony w ćwiartki czosnek, następnie wsypujemy ryż i wszystko mieszamy. Po upływie 2 minut ryż zalewamy 2 szklankami wody i wrzucamy pokruszoną kostkę rosołową. Od tej pory już nie mieszamy ryżu, tylko czekamy, aż cała woda wyparuje. Po upływie tego czasu znów zalewamy ryż wodą (1,5 szklanki) i czekamy aż woda wyparuje- nie mieszamy. Jeśli ryż jest już miękki podpiekamy go, by nabrał złotego kolory.
W momencie, kiedy zalejemy ryż po raz pierwszy wodą możemy zacząć przygotowywać warzywa. Kroimy pieczarki, grzyby mun (wcześniej podgotowujemy je, by zmiękły i powiększyły swoją objętość) cebulę, paprykę i marchewkę. Podpiekamy na patelni, po czym zalewamy wodą i dodajemy mrożone warzywa oraz groszek. Całość dusimy, dodajemy kieliszek czerwonego wina i przyprawy (zamiast soli używamy sosu sojowego). Nakładamy na talerze przygotowany wcześniej ryż i dodajemy uduszone warzywa wraz z powstałym sosem.
Przepis można także urozmaicić dodając do warzyw kawałki piersi z kurczaka.
W momencie, kiedy zalejemy ryż po raz pierwszy wodą możemy zacząć przygotowywać warzywa. Kroimy pieczarki, grzyby mun (wcześniej podgotowujemy je, by zmiękły i powiększyły swoją objętość) cebulę, paprykę i marchewkę. Podpiekamy na patelni, po czym zalewamy wodą i dodajemy mrożone warzywa oraz groszek. Całość dusimy, dodajemy kieliszek czerwonego wina i przyprawy (zamiast soli używamy sosu sojowego). Nakładamy na talerze przygotowany wcześniej ryż i dodajemy uduszone warzywa wraz z powstałym sosem.
Przepis można także urozmaicić dodając do warzyw kawałki piersi z kurczaka.