Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ryż z białym sosem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybkie, lekkie danie dla zapracowanych i lubiących ryż.

Ryż z białym sosem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z białym sosem.

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 10 średnich pieczarek
  • łyżka oleju
  • łyżeczka delikatu (czerwony)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka szczypiorku
  • szklanka mleka
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka smażonej cebulki
  • łyżeczka majeranku
  • 2,5l wody i płaska łyżka soli do gotowania ryżu

 

Sposób przygotowania:

Ryż z białym sosem.
Do garnka wlewamy wodę do gotowania ryżu. Pieczarki kroimy w paski i podsmażamy na rumiano na oleju. Gdy się zarumienią podlewamy odrobinę wody i dodajemy przyprawy bez cebulki. Do gotującej się wody wsypujemy wypłukany wcześniej ryż i gotujemy jak makaron al dente. Następnie odcedzamy i zostawiamy na sicie przykryty pokrywką aby doszedł i był sypki. Gdy woda z pieczarek odparuje wlewamy połowę mleka, a w drugiej rozprowadzamy mąkę...jak się zaczną pieczarki gotować zagęszczamy mąką z mlekiem i wsypujemy cebulkę. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem..smacznego.
Ryż z białym sosem.
Pieczarki podpiekamy na odrobinie oleju.
Ryż z białym sosem.
Gotowanie ryżu tak jak makaron w dużej ilości wody, to sposób na jego sypkość.
Ryż z białym sosem.
W połowie mleka rozprowadzamy wodę do zagęszczenia sosu.
Ryż z białym sosem.
Do kotujących się pieczarek wlewamy mąkę z mlekiem i energicznie mieszamy.

Tagi:

ryż