MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ryż z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne , lekkostrawne danie z ryżem ,sosu pomidorowego i zielonej fasolki.

Ryż z fasolką szparagową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z fasolką szparagową

 

  • 100g ryżu białego parabolicznego
  • 200g gotowego sosu pomidorowego 95%
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czosnek
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • 100g fasolki szparagowej mrożonej
  • 50g sera zółtego Gouda
  • sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z fasolką szparagową
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Do rondla wlewamy olej i smażymy cebulę przez 2 minuty, następnie wlewamy sos pomidorowy , dodajemy sól , cukier , pieprz i drobno pokrojony czosnek, wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Do garnka wlewamy wodę , dodajemy sól i gotujemy fasolkę przez 7 minut, a następnie odcedzamy na durszlaku. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut odcedzamy. Na talerz wykładamy ryż , polewamy sosem pomidorowym , kładziemy fasolkę i wszystko posypujemy serem. Podajemy na gorąco.
Ryż z fasolką szparagową
Fasolkę gotujemy przez 7 minut a potem odcedzamy.
Ryż z fasolką szparagową
W garnku smazymy cebulę, wlewamy sos pomidorowy, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 10 minut.
Ryż z fasolką szparagową
Ser żółty np. Gouda ścieramy na tarce o dużych oczkach.