LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ryż z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie, zdrowe, tanie danie nie tylko dla dzieci.

Ryż z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami
Zagotowac wodę z odrobiną soli. Dolac mleko. Zagotowac. Włożyc torebkę ryżu i gotowac przez 20 minut pod przykryciem. Wyjąc ryż w torebce, przepłukac pod bieżącą wodą i wysypac z torebki do naczynia. Podczas gotowania ryżu zetrzec jabłka na grubej tarce. Połączyc ryż z jabłkami i cukrem. Przełożyc do formy wysmarowanej masłem (czas przygotowania wydłuży się o czas pieczenia o ok. 20 minut), posypac cynamonem lub podsmażyc na rozgrzanym maśle pod przykryciem. Świetnie smakuje z bitą śmietaną.
Ryż z jabłkami
Ryż z saszetki ugotowany w tradycyjny sposób z dodatkiem mleka.
Ryż z jabłkami
Ścieranie jabłka na tarce o grubych oczkach, do ryżu.
Ryż z jabłkami
Wymieszany ryż z jabłkami i cukrem, gotowy do zapieczenia.