miszelka golonka

miszelka golonka

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Ryż z jabłkami i sosem jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki ryz można przygotować wieczorem, rano wystarczy podgrzać i polać sosem. Dodaje energii na cały dzień :)

Ryż z jabłkami i sosem jogurtowym

Składniki:

Ryż z jabłkami i sosem jogurtowym

 

  • 2 torebki ryżu
  • 0,5 litra mleka
  • 5 średnich jabłek
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 garści owoców mrożonych- u mnie jeżyny i maliny
  • cukier puder do smaku
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkami i sosem jogurtowym
Rozciąć torebki z ryżem i wrzucić ziarenka do mleka. Gotować 12 minut. W tym czasie jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno położyć połowę ryżu, jabłka i resztę ryżu. Całość zapiekać około 15 minut w 180 stopniach. Owoce połączyć z jogurtem- można zmiksować. Gotowym sosem polać ryż.