Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatna, smaczna potrawa

Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką

 

  • 20 dag ryż,
  • 15 dag pieczarki,
  • 30 dag filet z kurczaka,
  • 2 szt marchewka,
  • 5 szt cebula dymka,
  • 3 łyżki śmietanka,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1 łyżeczka sos sojowy,
  • 2 szt kostka rosołowa,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką
Ryż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionowych, ugotować na sypko, odcedzić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną marchewkę, podlać odrobiną wody, oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę bez szczypioru. Następnie do cebuli wsypać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut. Przełożyć do mięsa. Śmietankę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i sosem sojowym. Ryż wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać posiekanym szczypiorem. Podawać gorące.
Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką
Etap 1
Ryż z mięsem, pieczarkami i marchewką
Etap 2