Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryż z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W dużym rondlu rozgrzać olej, lekko zarumienić pokrojoną w krążki cebulę, posypać

Ryż z pomidorami

Składniki:

Ryż z pomidorami

 

  • 45 dag ryżu
  • 40 dag pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • łyżka świeżego posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryż z pomidorami
W dużym rondlu rozgrzać olej, lekko zarumienić pokrojoną w krążki cebulę, posypać imbirem, kurkumą i chili. Zmniejszyć ogień i dodać rozgnieciony czosnek. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory i chwilę dusić. Następnie wrzucić ryż i dokładnie wymieszać. Do potrawy włać wodę, posolić, wrzucić paprykę chili i dusić pod przykryciem, aż składniki będą miękkie, od czasu do czasu zamieszać. Przybrać listkami kolendry i talarkami papryczki chili.

Tagi:

ryż pomidory